Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Какво предпочитат българите: Авторитарен лидер пред либерална демокрация?

Ниски са нивата на доверие към традиционните партии и мейнстриим медии в Централна и Източна Европа, съобщи д-р Румена Филипова от ЦИД

гледано: 3527   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
България се отличава от останалите страни в Централна и Източна Европа по това, че значителна част от населението би предпочела авторитарен лидер пред ценностите на либералната демокрация. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ д-р Румена Филипова, научен сътрудник в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.
Още по темата

"Последните проучвания на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) показват, че над 53% от анкетираните българи смятат, че медиите не са свободни", информира тя и уточни, че не са регистрирали разлики в мнението на анкетираните на база пол, възраст, местоживеене и образование.

Д-р Филипова съобщи, че според анкетата на ЦИД по-голямата част от българите смятат, че САЩ имат зловредно влияние върху българските медии и само 8%, че Русия има такова въздействие.

По отношение на държавното управление една от основните тенденции е възход на авторитаризма, поясни Румена Филипова.

„По-голямата част от анкетираните, или 45%, искат силен лидер, който не се съобразява с парламент или избори, и само 35% биха предпочели либерална демокрация, която да се основава на редовни избори и многопартийна система“, е друга констатация на проучването на ЦИД.

По думите на Филипова повече мъже биха предпочели либералната демокрация, като в проучването мъжете имат превес от 10% над жените, които са на същото мнение. По възрастови групи най-голямо предпочитание към либералната демокрация изразяват 45 до 54-годишните, а според образователния ценз демокрацията е ценност за висшистите.

"Разгледана в перспективата на Централна и Източна Европа, България се отличава с предпочитанията за силен лидер, като в Унгария например около 80% от населението се обявява в подкрепа на либералната демокрация", обясни Филипова. "По отношение на социално-икономическите тенденции обаче не се забелязват особени различия. В региона се отчитат всеобщи ниски нива на доверие към традиционните партии и мейнстриим медии“, посочи тя.

В заключение Филипова коментира, че „за съжаление преходът не е приключил, но и не можем да посочим една крайна дата когато това ще се случи“.

Какъв коментар за прехода към демокрация направи Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Централна и Източна Европа
България е сред страните в ЦИЕ с очакван по-голям ръст на застрахователния пазар